Met Happysport naar Tenerife

September 2008

Ik duwde het kofferdeksel in de sloten en ik rook een lichte neopreengeur van samengeperste surfpakken. Vader ging op stap. Nu ging het gebeuren: Ooit waren m’n vrouw en ik bij toeval in El Yaque terechtgekomen en werd een november zonvakantie plotseling een november surfvakantie. Maar daarna was het altijd ‘te druk, geen tijd, de kinderen, geen geld of dat we dat jaar al vier keer op vakantie geweest waren’. Kortom nu, 12 jaar later en inmiddels als surfer ‘herintreder’ ging ik op surfvakantie. Helemaal alleen, dacht ik, want nu zaten surfvrienden met kinderen, tijdgebrek etc. (zie boven).

De vertrektijd rond een uur of 4, bleek 4 uur ’s ochtends te zijn. Met m’n koffer op wieltjes liep ik door een uitgestorven Schiphol op zoek naar m’n gate totdat ik stemmen hoorde: “Wijk aan Zee, forward, nieuwe Starboards, JP, Pryde, windje zes…” Zou zo maar kunnen dat dit mijn gate was voor de vlucht naar Tenerife. “Bart, Marc, Ruud, Hé Tim, Mark, Mark (veel Marken), Ronald, Ron, René, Boris, Frederike, Elke, Saskia, Erwin, Peter, Pepijn, Leo .. handen werden geschud. Tot zover ‘alleen op vakantie’ want van AW hadden zich nog 6 leden ingeschreven voor deze reis, de Happysport OTC testreis in El Medano, Tenerife.

El Medano (een appartementen oord op de rotsige zuidkust van het eiland) heeft twee baaien met zandstrand. Eén met (redelijk) vlak water, middelgrote branding en daarnaast de andere baai ‘El Cabezo’ met ‘Hawaï golven’ en rotsen en het waait er vaak. Aan het strand ligt OTC, het Official Test Centre, een surfstation met de nieuwste planken en zeilen van bijna alle merken. Het station is ontstaan vanuit een testredactie van het Engelse ‘Boards’(?) en nu komen verschillende surftijdschriften hier de planken voor hun tests varen. Maar als particulier kun je hier ook gewoon een week- of dagkaart nemen en alle planken uitproberen die je wilt. De eerste dag werd dat het SUP (Stand Up Paddle) board van Mistral, het was namelijk compleet windstil en het water spiegelglad, de lucht was blauw en de zon was warm. Heel rustig peddelde ik staande over de baai. Op de zeebodem zag ik een enorme rog liggen en dat vond ik maar matig leuk. Want eigenlijk heb ik een beetje diep water angst en officieel was dit toch de oceaan waarin ook hele grote vissen zwemmen, mhmm.

Uitgepeddeld kwam ik weer op het strand en ik hoorde daar dat het morgen ook niet echt zou gaan waaien. Dit was reden voor lichte bezorgdheid. Stand Up Peddelen en wandelen e.d. is natuurlijk best leuk maar we kwamen hier om te windsurfen. De jongens van OTC bleven echter heel rustig onder de windvoorspellingen, ze waren sowieso heel ‘cool’ en ze kregen gelijk: De wind kwam en werd elke dag iets sterker zodat we aan het eind van de week 5-7 Bft kregen en konden we met 4.7 en 4.2 zeilen surfen.

Het was echt een superweekje met een strakke dagindeling. Na het ontbijt in het hotel liepen we naar het OTC, iets verderop aan de boulevard en daar koos iedereen een surfsetje. Adam “hoelang wil je je trapezelijnen hebben?” zette dat vervolgens soepel en vakkundig in elkaar. Met je setje liep je dan de 50 meter strand over om dan de hele dag te gaan surfen. Sommigen namen de kleinste twinser boards om verderop in de baai in de hoge branding te varen en anderen namen grotere boards om de waterstart te oefenen. Zelf had ik als doel om deze vakantie de gijp door te planeren en eens een plank kleiner dan 100 liter te varen. In Holland heb ik een BIC techno 135 liter, prima board, maar ik was benieuwd of dat nu voor mij te doen was, zo’n kleiner board.

Het viel me reuze mee, die kleine planken zijn makkelijker te varen dan ik dacht! Ik heb maar een paar planken uit het assortiment van OTC geprobeerd maar heel ‘rielekst’ voer ik op Starboard Kombats of RRD FreeStyleWave 105 de hele baai rond, ben zelfs in de hogere branding geweest. Doorplanerend gijpen lukte ook (met dank aan de hoge deiningsgolven verder op zee), kortom de koning te rijk. Was super om te surfen over de lange deining van misschien wel twee of drie meter hoog en ondertussen zweefden er dan soort bruine albatrossen voorbij en dook er soms zelfs een zeeschildpadje op. Als slagroom op de taart zaten er af en toe op die lange deiningsgolven nog ‘puntjes’ en dat waren prima springschansen, al had ik geen idee of ik daarvanaf nu ‘kippehupjes’ of echte ‘grote mensen sprongen’ maakte. Jan, de surfende cameraman, zei wel dat ik er een keer goed hoog opstond, dus wie weet. Maar ging het er bij mij vooral om, om gewoon zo ver mogelijk te springen en niet te vallen, anderen uit de groep zoals Marc, Mart en Maarten legden de lat een stuk hoger en zetten in op ‘forwards’ e.d. En dan waren er nog de pro’s zoals Adam van het OTC en een groepje Duitse surfers in El Cabezo (de baai verderop) voor wie Spocken en Flaka’s etc. een ‘piece of cake’ waren.
Er waren sowieso meer goede surfers in El Medano zoals een Spaanse beroepssurfer die elke dag tussen 9 en 5 keihard z’n rakjes kwam varen. Wat me ook opviel was dat je soms tussen de hoge golven mannen van minstens zestig zag. Er werd zelfs gesproken over een man van tachtig!

Aan het eind van de week was voor mij HET MOMENT gekomen om een plank kleiner dan 100 liter te varen. Het was denk ik windkracht 5 en Tris van OTC raadde me de Starboard Kombat 95 liter aan. Ik kon meteen het verschil duidelijk merken, met gijpen had ik minder tijd en met waterstarten zonk de plank best snel weg. Maar op ‘het rechte stuk’ lag de plank wel een stuk rustiger op het water en het ging hard.
Op zeilen gebied was er ook van alles uit te proberen: Gaastra, Neil Pryde, North, Naish, Ezzy en Severne, OTC had het allemaal en meer. Vooral de Gaastra en de Neil Pryde zeilen waren erg prima, maar goed dat viel ook wel een beetje te verwachten. Grote verrassing waren de Tusingham zeilen. Gemaakt voor Engelse omstandigheden, spuuglelijk, maar ‘gaan als de brandweer’.

Voor na het surfen had Saskia (en daarna vele anderen) de masseuse ontdekt met een praktijk naast het OTC. Na het voedzame en vaak best redelijke eten in het hotel gingen we moe maar voldaan naar een cafeetje wat drinken (dat kostte trouwens een stuk minder dan in Amsterdam). Eén keer, toen het de volgende dag toch niet zou gaan waaien, zijn we op zoek gegaan naar een disco. Ik verwachtte echt Ibiza clubs waar je van de bar in het zwembad kon springen enzo maar het werd een reggeabar met uitzicht op zee. Ook goed. En net als bij het lunchen, ging het dan 80% van de tijd over surfen, de vraag of het de volgende dag ging waaien en verschillen tussen de planken. De overige 20% hadden we het over waar je in Holland surfte en wat goede spots zijn etc.
Al met al, een super vakantie. Helemaal happy met de reis van Happysport en zeker voor herhaling vatbaar. Alles was meegevallen behalve dan het eten de laatste dag in de Engelse snackbar: Wat een Boy Bensdorf tent was dat! (voor de jongere lezers, Boy Bensdorf was een snackbarhouder in de TV serie van Wim T. Schipper die altijd met blote handen de augurken uit het zuur pakte want dat was goed voor z’n eczeem). Met een maag vol van “the best burger in town” vond ik de taxirit naar het vliegveld één van de spannendste onderdelen van de vakantie; als ik de boel maar binnen zou houden. Ging goed. Door de achterruit zagen we nog net hoe op het strand de pensionado’s (“beachwhales!”) in bikini en badbroek het water weer inschoven. Bofkonten waren dat want in Amsterdam was het koud. Inmiddels staan de ijsbaan en de oliebollenkramen op het Leidseplein en het zal dus jammer genoeg lang duren voordat ik weer kan surfen. Alhoewel, ’s avonds heb ik op internet gezocht naar wat zo’n neopreen koud water burka kost.

Rein Hazewinkel

www.otc-windsurf.com (surfstation)
www.happysport.nl (reisbureau) (gestaat niet meer, red)
www.dlight.net (webcam & shaper)