Cabarete

CABARETE (Domicaanse Republiek),

CARIBIAN SURF PARADIJS!

Zomer 2008

Van alle surf bestemmingen op de wereld stond er altijd 1 spot boven aan het lijstje… Cabarete! Na wat wikken en wegen en met de hulp van het Nederlands zomer weer, waren we snel overstag… Domincaanse Republiek, dat gaat het worden.

Aangezien we een beetje laat hadden geboekt en niet de hoofdprijs wilden betalen voor de vlucht, besloten we om via Parijs te vliegen naar Punta Cana. Geen idee van de afstanden op het eiland, gingen wij ervan uit dat we dan een iets langere transfer zouden hebben dan normaal, als je naar Puerta Plata vliegt. Dit viel helaas tegen; met de bus zouden we er 7 uur over doen om op onze eindbestemming te komen… 7 uur in een bus door de jungle in de brandende zon..?? No way! … De oplossing was een uur met een Chesna vliegtuigje naar Puerto Plata. Achteraf was dit een van de leukste onderdelen van de reis. We vlogen heel laag over de oerwouden, rivieren en kustlijn en je kon genieten van de prachtige natuur.

Via Happy Sport hadden we het transfer geregeld naar Cabarete en daar kwamen we vroeg in de avond in ons heerlijke appartement aan. We zaten in het appartement complex El Maginifico, echt een aanrader. Prachtig onderhouden, erg ruim opgezet en direct aan zee. Versuft van de reis besloten we toch om nog even op het strand te gaan kijken wat daar zo te doen was en we vielen met onze neus in de boter, want die week had het WK Kiteboarding plaatsgevonden en die avond was het slotfeest. Te leuk!

De volgende dag werden we wakker van de keiharde regen, ongelofelijk, twee dagen lang heeft het alleen maar geregend en was het niet mogelijk om te surfen. Gelukkig hebben we ons wel vermaakt met de finale van de EK, maar na 2 dagen waren we blij dat we eindelijk op de plank konden staan! Via Happy Sport hadden wij ons materiaal geboekt bij Frans Fix. Achteraf waren wij zeer blij met deze keuze aangezien dit station qua wind veel gunstiger ligt in vergelijking met Club Mistral en Vela. De andere twee stations liggen meer in de luwte en vooral in de ochtend kom je daar bijna niet weg. Tevens ligt Frans Fix precies op de grens tussen het wind- en kite board gebied op zee en is daarom ver uit de beste locatie met de meeste mensen en het beste uitzicht.

Cabarete staat bekend om zijn harde wind en hoge golfen maar ook om de veelzijdigheid. Vanaf een uurtje of 11 is het perfect om met een (semi)beginners board de zee op te gaan, aangezien er dan weinig wind is en er bijna geen golven zijn. Vanaf een uurtje of 1 begint de wind aan te trekken en worden de golven ook hoger en de branding uitdagender. Of je nu een beginner bent of meer gevorderd, iedereen surft eigenlijk in de baai tot ongeveer 30 – 40 meter voor het rif. Alleen de cracks en de pro’s surfen verder uit en gaan ‘uit hun dak’ tussen de golven van het rif of surfen over het rif naar buiten waar het weer iets vlakker is, maar waar het nog harder waait en de stroming sterk is. Cabarete heeft een constante aanlandige wind en weinig stroming in de baai waardoor je niet kan afdrijven. Zoals overal tegenwoordig is de wind erg onvoorspelbaar en hebben wij dagen gehad met 10 knopen, maar ook dagen met 30. Het leuke aan deze locatie en aan het huren bij Frans is dat je alles mag pakken wat er ligt, zij hanteren niet het syteem zoals bij Club Mistral dat je een vaste plank hebt en maar moet hopen of je een andere kan gebruiken als de omstandigheden plotseling anders zijn.

Als het niet waait is er ook van alles te doen. Het stadje Cabarete is in een kreet samen te vatten: Wind,- en Kite surf paradise! Alles gebeurt op het strand en op de straat die evenwijdig loopt aan het strand. Er zijn enorm veel restaurantjes waar je heerlijk kan eten en kan zuipen en swingen. Net als veel andere surfspots is er tussen 5 en 7 Happy Hour, waardoor je menig avondje rond 8–9 uur te dronken nog probeert om iets te eten. Wil je surfen en mega veel fun?!, dan moet je echt naar Cabarete gaan, want het houdt daar echt nooit op.
Tja en dan heb je van die dagen dat het niet waait… nou, dan is het ook relaxed in DR, want er is daar erg veel te doen en te zien afgezien van het strand. We hebben een tocht gemaakt door de jungle en gezwommen in grotten. Ook hebben wij een tour gemaakt door het dorp en gezien hoe de mensen daar nu echt leven. Ook zijn wij het binnenland ingetrokken en hebbben een canoying tour gemaakt van een dag; echt een belevenis. Nog nooit gedaan? Dan raden wij je aan om met Mike door de rivier bedding van de Noordkant van het gebergte van DR te trekken! Dit was echt een tocht vol verrassingen en enorme uitdagingen; abseilen, zwemmen, klauteren over stenen en van 10 meter hoogte naar beneden springen. Je kon ook vanaf 24 meter hoogte springen, maar dat hebben wij maar even voorbij laten gaan. Nou zijn wij allebei geen watjes, maar we hebben het wel een paar keer benauwd gehad. Maar boven alles hebben wij genoten van de prachtige natuur en the excitement.

Cabarete was voor ons een vette surf locatie, waar we hebben genoten van de zon, zee, wind, golven, locale bevolking en sfeer. Wij kunnen iedereen aanraden om naar Cabarete te gaan, wel is het handig als je een beetje kan surfen, want leren surfen met die golven, dat is wel even iets anders dan op de Nieuwe Meer. Wil je meer info over Cabarete, dan kan je contact opnemen met Happy Sport in Utrecht of ons natuurlijk aanspreken bij AW.

Surf’s up!
Jose en Saskia